• Prihlasovanie na obedy

          • Vážení rodičia, od 1.septembra 2019 majú všetci žiaci školy nárok na tzv. "obedy zadarmo". K tomu je však potrebné, aby ste svoje deti prihlásili na stravovanie v školskej jedálni prostredníctvom zápisného lístka. Link na zápisný lístok je umiestnený na konci tohto článku. Zápisný lístok si môžete vytlačiť, vypísať, podpísať a v pondelok 2.septembra (najneskoršie v utorok 3.septembra do 7:30) doručiť do školy osobne alebo prostredníctvom Vašich detí. Vytlačené zápisné lístky budú tiež k dispozícii v škole v pondelok 2.septembra. Bez odovzdaného zápisného lístka v stanovenom termíne, nebude môcť byť vydaná strava žiakom.  

          • Deviataci vo Viedni

          • Stalo sa už tradíciou, že deviataci našej školy absolvujú v rámci exkurzie a školského výletu návštevu Bratislavy a Viedne. Tak tomu bolo aj tento rok. 29. mája sme sa vybrali vlakom do Bratislavy, kde  sme prvý deň absolvovali prehliadku Starého Mesta a Bratislavského hradu. Samozrejmosťou bola aj návšteva obchodného centra Eurovea. Na druhý deň sme  sa síce zobudili do upršaného bratislavského  rána, ale našťastie počasie vo Viedni bolo na prehliadku ako stvorené. Pod mrakom, nepršalo a hlavne nebolo horúco.

            Prehliadku mesta sme spolu s našou sprievodkyňou Katkou začali v zámku Belvéder, sídla princa Eugena Savojského, rakúskeho vojvodcu a politika. Rozloha a aj krása záhrady očarila mnohých turistov, ktorých sme tam stretli. Pokračovali sme prechádzkou okolo Štátnej opery, návštevou Dómu sv. Štefana a o 12:00 hod. sme si stihli vypočuť aj pozrieť orloj v blízkosti Dómu. Po krátkej prestávke na obed sme pokračovali v našej pešej prehliadke okolo paláca Habsburgovcov Albertina. Múzeum a galéria Albertina v sebe skrývajú najväčšie poklady trvalej expozície klasického i moderného umenia. Je pomenovaná po svojom zakladateľovi Albertovi Duke, ktorý vytvoril expozíciu už v roku 1776.

            Zastavili sme sa aj v priestoroch viedenského zámku Hofburg, niekdajšej rezidencie Habsburgovcov. V jeho priestoroch sídli španielska jazdecká škola, ktorá je najstaršou svojho druhu. Dnes je jedinou inštitúciou na svete, ktorá neustále rozvíja tradíciu klasickej školy jazdenia. Záver patril námestiu Márie Terézie, ktoré je medzi Prírodovedným a Umeleckohistorickým múzeom. Centrom námestia je monumentálny pamätník Márie Terézie. Socha Márie Terézie sediacej na tróne bola vytvorená už v rokoch 1874 – 1887.

            Po 4-hodinovej prehliadke sme sa unavení vrátili späť do Bratislavy, kde sme deň plný histórie zakončili sv. omšou v jezuitskom kostole na Hlavnom námestí.

          • Výlet do Londýna

          • 20. mája sa jedenásť žiakov našej školy a devätnásť žiakov ZŠ Komenského vydalo na cestu do Londýna. Všetci sme sa veľmi tešili a boli plní očakávania, čo všetko v Londýne uvidíme, zažijeme. Cestovali sme autobusom viac ako 24 hodín, ale oplatilo sa. Prechádzali sme Českou republikou, Nemeckom, Luxemburskom, Belgickom a Francúzskom. Z francúzskeho prístavu Calais sme sa trajektom preplavili cez kanál La Manche do anglického Doveru. Potom ešte asi 2 hodinky cesty autobusom a boli sme v Londýne.

            Najprv sme sa prešli londýnskou štvrťou Greenwich, kadiaľ prechádza nultý poludník. Samotnú prehliadku Londýna sme začali plavbou po Temži, kde sme už z lode mohli sledovať pamiatky, o ktorých sme si doteraz len čítali alebo sledovali na videu či internete. Hneď v prvý deň sme si vyskúšali pohľad z vtáčej perspektívy, a to konkrétne z Londýnskeho oka. Vyhliadkové koleso dosahujúce výšku 135 metrov ponúka úžasný pohľad na celý Londýn. Výstavbu Londýnskeho oka sme si pozreli aj v 4D kine. Okrem „London Eye“ sme prvý deň videli Houses of Parliamant, Big Ben, Trafalgar square či  Greenwich park. Večer sme sa unavení ubytovali v mobilhomoch v Allhallows Leisure Park, asi 65 km od Londýna.

            Náš sprievodca Martin nám na druhý deň naplánoval nakupovanie na Oxford Street, oddych v Hyde parku, návštevu múzea voskových figurín Madame Tussaud´s a domu Sherlocka Holmesa.

            Tretí deň sme videli Buckinghamský palác, cvičenie stráží kráľovskej gardy, St. James’s park  a Tower of London. Asi najväčší zážitok sme mali v Tower of London, miesta, kde sa vlastne prechádzate dejinami Anglicka. Pevnosť kedysi slúžila ako kráľovský palác, väznica a teraz ako turistická atrakcia. Najzaujímavejšou časťou prehliadky boli kráľovské korunovačné klenoty, ktoré sú už niekoľko storočí súčasťou korunovácie anglických panovníkov.  

            Posledný deň pobytu v Británii sme sa ešte zastavili v malebnom mestečku Rochester, rodisku Charlesa Dickensa, kde sme navštívili katedrálu, neďaleký hrad a, samozrejme, aj malebné typické centrum plné malých obchodov, kaviarničiek a stále milých a ochotných predavačov či predavačiek.

            Po dlhej ceste domov sme dorazili unavení, ale spokojní, plní zážitkov, emócií a niektorí z nás možno aj s túžbou navštíviť Londýn ešte raz. 

      • Kontakty

        • CZŠ sv. Jána Krstiteľa
        • 051/4521 639
        • 9.mája 740/7 083 01 Sabinov 08301 Sabinov Slovakia
        • 31942202
        • 2020722627
        • Ing.Katarína Hviščová 0908/975 659 hviscova.k(zavinac)czssabinov(bodka)sk
        • Ing.Mgr.Jozef Kovalík 0907/183 303 kovalik.j(zavinac)czssabinov(bodka)sk
        • Mgr.Terézia Škovierová 051/4521 639 skovierova.t(zavinac)czssabinov(bodka)sk
        • Mgr. Martina Semanová 051/4521 639 semanova.m(zavinac)czssabinov(bodka)sk Konzultačné hodiny: Utorok: 14.00 – 16.00 Po vzájomnej dohode je možný aj iný termín.
        • Martina Halčišáková 051/4525 103 0950 381 714 jedalen(zavinac)czssabinov(bodka)sk
      • Prihlásenie